Tillbaka till förstasidan Information om föreningen Information om dynamisk psykoterapi

Psykoterapi & Psykoterapeuter     Tidskriften Psykoterapi     Föreningen & Arbetsgrupper

lag och etik

rpc:s etiska kommitté

RPC:s etiska kommitté har tagit fram etiska och kvalitetsmässiga riktlinjer för legitimerade psykoterapeuter och psykoterapihandledare som är medlemmar i föreningen. Riktlinjer är antagna vid RPC:s årsmöte den 1 april 1995 och senast reviderade vid årsmötet den 19 april 1997.

Uppgifter

Kommittén utgör en resurs för de medlemmar som vill diskutera etiska frågor i samband med den egna yrkesutövningen.

Kommittén initierar regelbundna sammankomster för medlemmarna i föreningen, där etiska frågor skall dryftas i avsikt att befrämja en hög etisk medvetenhet hos medlemmarna samt att verka för att etiska frågeställningar och reflexioner ingår i berörda utbildningar för psykoterapeuter.

Kommittén utgör en referensgrupp för föreningens styrelse vid handläggning av anmälningar mot medlemmar i föreningen. Kommitténs funktion är härvid varken dömande eller verkställande.

Kommittén följer aktivt den etiska debatten såväl inom närliggande yrkesgrupper som inom psykoterapeututbildning samt samhället i stort, tillika medverkar till eventuella revideringar av föreningens riktlinjer.

Vidstående riktlinjer har framtagits som svar på en efterfrågan bland psykoterapeuter.

Psykoterapeutkåren är, vad gäller grundutbildningen, en heterogen grupp, som innefattar bland andra psykologer, socionomer, läkare, präster och sjuksköterskor. De etiska regler som gäller för respektive yrkeskår har visat sig icke direkt överförbara på psykoterapeutprofessionen.

Föreliggande etiska riktlinjer är ett försök att sammanställa de olika yrkesgruppernas etiska riktlinjer samt ett tillskott av några, för det psykoterapeutiska arbetet specifika.

Riktlinjerna syftar till att

• vara vägledande för medlemmarna vid ställningstaganden i etiska frågor

• skydda enskilda, familjer och grupper av människor mot övergrepp, felaktig eller skadlig hjälpinsats eller behandling

• stärka och upprätthålla förtroendet för psykoterapeuters yrkesutövning

• identifiera psykoterapeutens professionella integritet.

Grundsyn

Psykoterapeuten ställs i sitt arbete ofta inför motstridiga intressen och möter oförenliga krav. I många situationer är psykoterapeutens handlande eller ställningstagande av avgörande betydelse för människors livssituation.

Den psykoterapeutiska relationen bygger på tillit och ett visst beroende. Varje utnyttjande av patientens beroendeställning innebär en kränkning av de psykoterapeutiska riktlinjerna. Detta innebär att psykoterapeuten i sitt arbete tar ställning i etiska frågor.

Etiska ställningstaganden måste göras personligen av psykoterapeuten själv, men är inte en enskild angelägenhet. Patienter, kollegor, samarbetspartners, omgivning och samhället i övrigt har rätt att begära av psykoterapeuten att hon/han handlar utifrån etiska överväganden och ställningstaganden.

Psykoterapeuten iakttar, med de undantag som finns lagstadgade, sekretess om förhållanden som hon/han anförtros i sin yrkesutövning.

Den psykoterapeut som vinner inträde i RPC skall låta sig ledas av nedanstående riktlinjer och skall ej medverka till sådan behandling, där hon/han saknar frihet att handla i enlighet med dem.

.pdf Etiska riktlinjer för psykoterapeuter

.pdf Etiska riktlinjer för psykoterapihandledare